marți, 12 iunie 2012

Kurt Vonnegut - Abatorul cinci

Ar fi fost nimerit să citesc Abatorul cinci imediat după sau înainte de Mama Noapte pentru că sunt personaje şi momente care se regăsesc în ambele cărţi, aşadar dacă vă apucaţi de citit, luaţi-le la rând. 

Romanul deşi scris secvenţial este absolul superb. E destul de greu de urmărit şirul poveştii, destul de greu să-i trasezi personajului principal traiectoria vieţii, dar autorul are grijă să ne explice clar din primul capitol ce vrea, şi anume să scrie o carte despre bombardamentul asupra oraşului Dresda în urma căruia au murit aproximativ 135000 de oameni, aproape dublu faţă de dezastrul de la Hiroshima. E vorba despre un atac ca a ras pur şi simplu Dresda de pe faţa pământului la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Eu una nu prea aveam cunoştinţe despre o asemenea catastrofă, dar mi-am dat seama, tot citind, că sunt multe alte astfel de momente istorice de care nu am avut habar. Trist. 

Revenind la roman, personajul principal Billy Pilgrim este unul dintre prizonierii americani ce se aflau în Dresda ca mână de lucru la data bombardamentului de care vorbeam mai sus. Viaţa lui este plină de momente cruciale pe care acesta le depăşeşte cu mare uşurinţă, datorită abilităţii sale de a călători în timp, plimbându-se constant prin propria sa viaţa, prinvind-o parcă de undeva de sus, total imparţial, ştiind exact ce şi cum va urma să se întâmplă. 

Aşadar, autorul face mari salturi în timp descriindu-ne viaţa acestui personaj alternând amintirile dureroase de război atât cu momente obişnuite de viaţă (copilărie, nunta proprie, moartea soţiei, nunta fiicei sale,etc.), cât şi cu clipe cu iz ireal (răpirea de către extratereştrii urmată de expunerea într-un fel de zoo pentru plăcerea şi studiul naţiei extraterestre). 

M-am obişnuit deja cu stilul inegalabil al lui Vonnegut de a ţese laolaltă într-un singur roman momente veridice dintr-o istorie nu foarte îndepărtată şi momente inventate spre deliciul cititorului, strivind pe ici colo realul cu suflul utopic al unei idei nonconformiste.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu