marți, 29 ianuarie 2013

Pe când eram o operă de artă



Nu pot să încep decât spunând că Eric-Emmanuel Schmitt mă uimeşte cu fiecare nouă lectură. Din păcate, mi s-a terminat "depozitul" de cărţi scrise de el, dar promit solemn să le achiziţionez şi pe celelalte cu proximă ocazie.  

Pe când eram o operă de artă nu este altceva decât un pact cu diavolul. Primele pagini ale romanului se deschid cu pregătirile pentru scena unei sinucideri. Tânărul în cauză se află pe marginea unei prăpăstii. La propriu şi la figurat. 

Eclipsat de frumuseţea şi faima fraţilor săi, Tazio e gata să renunţe la viaţă, moment în care un străin îi cere încă 24 de ore. Străinul, în persoana lui Zeus-Peter Lama, un pictor foarte celebru, îi oferă lui Tazio schimbarea sub forma unui contract prin care acesta i se supune cu totul, lăsându-şi trupul în mâinile artistului. Cu ajutorul unui medic împovărat de datorii, fără prea mari principii, marele artist îl transformă pe tânărul disperat într-o operă de artă. Distruge ceea ce a creat natura pentru a obţine faimă. Aşadar, Adam-bis, exemplarul monstruos astfel rezultat, este plimbat pe la cele mai prestigioase expoziţii de artă, este admirat, criticat, furat, recuperat şi în cele din urmă vândut unui afacerist prea puţin interesat de viaţa artistică. În tot acest parcurs, Tazio/Adam-bis găseşte adevărata apreciere în sufletul unui pictor bătrân şi orb şi mai ales în inima fiicei acesteia, Fiona. Dragostea lor transcende realul, ea reuşeste să-l vadă pe adevăratul Tazio dincolo de aparenţa creaturii Adam-bis, iar el ajunge să înţeleagă şi să regrete greşeala de a-şi fi sacrificat trupul pe altarul unui nebun. 

Romanul se încheie frumos, liniştit. Ceea ce nu ştiu sigur dacă e chiar de dorit având în vedere tema care ar fi dus mai degrabă spre un sfârşit mai dramatic. Oricum, e o carte foarte bună care merită în mod cert să vă fure câteva ore în câteva seri de iarnă.

2 comentarii:

MissBodescu spunea...

Ihm, vad ca te-a prins bine de tot Schmitt!
Cartea asta nu am citit-o, dar am s-o pun pe lista.
Si, daca te intereseaza, tocmai am un concurs pe blog, cu o carte de Pamuk. :)

Diana spunea...

Da, să ştii că m-a vrăjit de tot acest autor.
Din păcate, am deja "Zăpada" lui Pamuk.

Trimiteți un comentariu