luni, 1 aprilie 2013

gnocchi



O singură dată mi s-a întâmplat să cumpăr gnocchi gata preparaţi. Nu sunt un mare fan al acestor găluşte, dar dacă tot e post, zic că merită să încercaţi varianta homemade. Au un gust divin şi nu sunt atât de greu de făcut. Necesită doar puţin mai mult timp. Compoziţia este foarte simplă, aveţi nevoie de:

1360 gr de cartofi făinoşi,
256 gr făină,
1 ou,
un vârf cuţit de sare,
64 gr de ulei 

Fierbeţi cartofii în coajă cam 45 minute. Îi scurgeţi de apă şi-i lăsaţi puţin la răcit. Îi curăţaţi de coajă şi-i pasaţi cât puteţi de bine. Faceţi o gaură în mijlocul cartofilor pasaţi, adăugaţi făina, oul, sarea şi începeţi să frământaţi. Presăraţi făină pe blatul de lucru, dar nu foarte multă. Frământaţi până aveţi o bilă destul de fermă de aluat. Împărţiţi aluatul în mai multe bucăţi. Luaţi fiecare bucată şi o rulaţi ca pe un şnur. Apoi tăiaţi fiecare şnur în bucăţi mici de cca 2 cm. Puneţi apă la fiert. Când această dă în clocot, adăugaţi gnocchi, câte 15-20 de bucăţi odată. Când se ridică la suprafaţă sunt gata. Îi scurgeţi bine de apa în care au fiert şi adăugaţi peste ei puţin ulei ca să nu se lipească.

Eu am luat reţeta de aici, dar găsiţi vreo două variante şi la Laura Adamache. De data asta însă mi-a ieşit mai bine reţeta lui Mario Batali. Dacă vi se pare prea multă compoziţie, puteţi împărţi gnocchi rezultaţi în 2 porţii din care folosiţi doar una, iar celalaltă jumătate o puteţi îngheţa în congelator. Îi puteţi servi cu puţin ulei de măsline şi câteva frunze aromatice sau cu sos de roşii. Dacă nu ţineţi postul prea strict, îi puteţi asezona cu parmezan sau puteţi să-i turnaţi într-un bol în care aţi pregătit un amestec de unt cu plante aromatice (pătrunjel, mentă, rozmarin, busuioc sau orice vă face plăcere). Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu