luni, 7 ianuarie 2013

salată cu orez şi ciuperci crude

Dacă sărbătorile au fost îmbelşugate şi mult prea dulci, ar fi cazul să revenim cu picioarele pe pământ şi să încercăm o salată crudă numai bună pentru un stomac mult prea sătul. Vă propun să daţi o fugă în piaţă şi să cumpăraţi cu zgârcenie câteva ingrediente cât mai proaspete şi arătoase:
- vreo 6 ciuperci champignon măricele
- 1 roşie medie
- 1 ardei capia mic
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi (mare grijă aici, cumpăraţi usturoi românesc, nu imensitatea acea de import)
- 1 salată mică (veţi folosi cam 10 foi)
- 1 legătură de pătrunjel  
- 1 lămâie

În drum spre casă intraţi într-un magazin naturist şi cumpăraţi:
- orez brun (veţi folosi doar 150 de grame)
- mix de seminţe (in, cânepă, dovleac, floarea soarelui, susan) - eu am găsit o punguţă de 250 gr din care am folosit cam 50 - 70 gr.
Când ajungeţi acasă fierbeţi cele 150 gr de orez. Nu adăugaţi sare sau alte condimente. Între timp spălaţi bine salata, pătrunjelul, roşia, ardeiul. Curaţaţi ceapa, usturoiul şi ciupercile. Dacă ciupercile sunt albe şi proaspete nu este nevoie să le curăţaţi, ci doar să le spălaţi scurt sub un jet de apă. Îndepărţaţi codiţele ciupercilor (nu le veţi folosi la această salată, le puteţi utiliza la o tocană sau le puteţi pune la congelator pentru o mâncare viitoare) şi feliaţi ciupercile în aşa fel încât bucăţile să fie subţiri, dar consistente. Aşezaţi-le într-o salatieră alături de cubuleţele de ceapă, roşie şi ardei. Mărunţiţi salata şi tăiaţi usturoiul în felii subţiri. Puneţi toate ingredientele în salatieră şi adăugaţi puţin ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 linguri sos de soia, 50-60 gr din mixul de seminţe, piper, un praf de sare (aveţi grijă cu sarea pentru că sosul de soia conţine sare, deci gustaţi întâi). După ce orezul a fiert, îl răciţi sub un jet de apă rece, îl scurgeţi şi îl adăugaţi în salată. Amestecaţi bine, asezonaţi cu sare şi piper dacă mai e nevoie, presăraţi pătrunjelul tocat şi gata. Poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu